31 March 2013

Pasha. Minu esimene.

Mul tuli sel aastal kange tahtmine ka pashat valmistada ja kuna Meriti blogis oli nii ilus pasha pilt, katsetasingi selle retsepti järgi. Täidisesse panin siiski kuivatatud jõhvikad nagu originaalretseptis nami-namis . Pashat hakkasin tegema õhtul 10-ne paiku. Ja avastasin, et mu näpulõikumise käigus oli ära kulunud peaaegu kogu kodune marlivaru. Õnneks oli mu kallis mees kohe nõus valveapteeki kihutama. Kohupiima nimel kõigeks valmis. :)

                                      Jõhvikate ja mandlitega pasha

     * 100 g pehmet võid
        * 1 dl suhkrut
        * 500 g toasooja kohupiima
        * tl vanilliekstrakti
        * 1 muna
        * poole sidruni mahl
        * ühe apelsini riivitud koor
        * 1 dl kuivatatud jõhvikaid
        * 1 dl mandlilaaste
        * 2 dl vahukoort

Vahusta pehme või suhkruga, mikserda kohupiim muna ja vanilliekstraktiga ning lisa vahustatud võile. Sega juurde sidrunimahl, apelsinikoor, jõhvikad ja mandlilaastud. Lõpuks sega ettevaatlikult juurde vahustatud koor. Kalla segu marliga vooderdatud sõelale või pashavormi (mul sõel) ja pane üle öö külmikusse nõrguma.
Järgmisel päeval kummuta serveerimisalusele ja kaunista. Head isu!




 Kuna pasha peab öö läbi külmkapis nõrguma, aga M-il oli suur magusaisu peal, tegime koos ühe marjakrõbediku Nigella Express raamatust. Selle kõrvale/peale oli kindlasti tarvis vanillikastet, mille tegemisest jäi üle 2 munavalget. Neist said kookosbeseed. Ilmselgelt liiga palju magusat meie pisikese pere jaoks. Kahjuks olid kõik pikaks nädalavahetuseks linnast jalga lasknud ja nii ei jäänud M-il muud üle kui kõik ise nahka pista. Me aitasime ka natuke. :)

Kui jäätist ei saa, saab pirukat.

Täna tahtsin taaskord jäätist teha selle Ragne blogist leitud geniaalselt lihtsa retsepti järgi, kuid avastasin, et Pajumäe rõõsk koor paksusks hapukooretaoliseks massiks muutunud ja ka lõhnas rohkem nagu hapukoor.
Meie külmkapp hakkab vaikselt üles ütlema vist. Olin juba koort minema viskamas, kuid sain head nõu see mingi muu kuumutatud toidu sees ära kasutada.
 Tegingi ühes eelmises postituses kiidetud pirukataigna, täidiseks  seekord hapukapsas ja peekon.

 

22 March 2013

Granola ehk röstitud müsli

  
 Eile oli meil poes suur vaidlus, et miks ma müslit ei osta. Sellepärast ei osta, et ma ei tea, mis seal sees on. Ja siis lubasingi Itile, et täna teeme kodus ise müslit(oleme kodused sest ta tatine).
 Valisin namist selle retsepti ja hakkasin kappe tuulama. Täpselt retsepti ei jälginud ja panen enda koostisained siia kirja:

                                   Kodune granola


                         * 0,5 l kaerahelbeid
                         * 0,5 l rukkihelbeid
                         * 4 sl kaerakliisid
                         * 4 sl kuivatatud datleid (tükkidena)
                         * 1 sl kuivatatud jõhvikaid
                         * 4 sl kreekapähkli tükke
                         * 4 sl india pähkli tükke
                         * 1 dl seesamiseemneid
                         * 1 dl mandlilaaste
                         * 1 dl kookoshelbeid
                         * 1,5 dl päevalilleõli
                         * 1,25 dl vahtrasiirupit
                         * 2 sl linnasejahu


 Kallasime helbed ja kliid suurde kaussi ja siis hakkas Ita pisikese mõõtekannuga sinna pähkleid ja puuvilju lisama. Kui see tehtud, segasime kõik koostisosad koos ilusti segamini. Edasi jätkasin ma üksi ja Ita läks oma nukkudele ka müslit valmistama. Segasin väikses kausis õli, vahtrasiirupi ja linnasejahu, valasin segu suurde kaussi müslile peale ja segasin kõik ühtlaseks. Vahepeal olin ahju 180 kraadi peale sooja pannud ja nüüd toppisin ahjuplaadi müsliga u 20 minutiks ahju, Segasin vist 3 korda. Siis jahutasin segades maha panin müsli purki. Enne ikka maitsesin ka-tõesti hea sai. Ita jäi samuti rahule. :)


                       





19 March 2013

Paar maitsvat avastust.

Olen veel laisem kui ma arvasin ja blogindus ei edene sugugi. Süüa teen küll pidevalt, aga pole enam harjunud toite pildistama, või on arvutiga midagi lahti või lõikan sõrmelt otsa maha või on meeletu hambavalu jne. :)

Märgin üles paar head leidu sest muidu jäävad need kuskile ajusoppi ja kordamisele ei tule.
Ükspäev leidsin külmikust spinatipaki ja köögilaual ootas terve pott basiilikut, mida ma ei olnud osanud ära kasutada-pole salatihooaeg vist. Toksisin need koos netti sisse ja leidsin ühe pasta retsepti, lingin kui uuesti leian. See retsept vajas ka indiapähkleid, aga ma ei viitisinud nohuse pätiga poodi minna ja ega ta ei olnud väga koostööaldis ka. Tuustisin oma kapi läbi ja avastasin, et mul on suuremas koguses pärvalilleseemneid. Uurisin taas natuke netis ja otsustasin, et võib asendada küll. Minu natuke muudetud retsept sisaldas:  
                          Valepesto päevalilleseemnetega

                         *pakk spinatit
                         *pott basiilikut
                         * u 100 gr leotatud päevalilleseemneid
                         * oliiviõli
                         * soola, pipart
                         * täistera tagliatelle
                         *sibul
                         *küüslauk
                         *paprika

Pesin spinati ja basiiliku, kuivatasin oma uues ja uhkes salatikuivatis. Päevalilleseemned panin külma veega u 15 min likku, kallasin suurema osa vett ära ja lasin sauaga pastaks, lisasin spinati, siis basiiliku. Kui kõik oli ühtlane, lisasin veidi oliiviõli ja soola, pipart. Segasin ja lisasin veel veidi soola. Saadud segu meenutas pestot, aga ilma parmesanita vähem soolane. Samal aja grillisin ahjus paprikaid ja keetsin pastat. Sibula ja küüsaugu peenestasin ja panin pannile keskmisel kuumusel, lisasin grillitud ja tükkideks lõigatud paprika, keedetud pasta ja lõpuks spinati-basiiliku segu. Segasin kõik läbi ja riivisin pisut parmesani peale. Päevalilleseemned andsid pisut kibeda maitse nii et mu lapsele väga ei maitsenud, mulle aga küll. Kastet jäi alles ja seda määrisin järgmisel hommikul röstitud saibile-väga mõnus hommikusöök kohvi kõrvale.