20 June 2013

Toortatrapuder vol2

Kuna blenderdatud toortatrapuder mu perele suurt muljet ei avaldanud, proovisin ma seda purustamata kujul pakkuda ja minu suureks rõõmuks pistis Ita terve kausitäie sekundiga nahka. :) Variatsioone on palju, kuid panen ühe võimaluse siia kirja.



                                                        Toortatrapuder


                                               * toortatratangu
                                               * vahtrasiirupit
                                               * mandlipiima (või mingit muud taimset piima)
                                               * marju, pähkleid jne

Pane toortatar ööseks likku ja loputa hommikul sõelal jooksva veel all. Tõsta kaussi ja lisa piima, vahtrasiirupit, marju ja pähkleid. Head isu! :)















Kaerahelbe toorpuder

Olen ka varem kaerahelbe toorputru teinud, kuid mulle väga ei meeldinud. Seekord lisasin rohkem asju ja lasin hommikul kõik saumikseriga püreeks. Mustikatega sobis väga hästi.

                                               

                                                      Kaerahelbe toorpuder


                                              * u 1 dl täisterakaerahelbeid
                                              * maitse järgi seemneid, gojimarju, rosinaid ja kookoshelbeid
                                              * peotäis kuivatatud viigimarju
                                              * peotäis kuivatatud aprikoose

Pane õhtul kaerahelbed koos seemnete ja kookoshelvestega kaussi likku. Eraldi kaussidesse pane viigimarjad ja aprikoosid. Hommikul pane paisunud kaerahelbed blenderisse ja lisa loputatud viigimarjad ja aprikoosid. Blenderda kõik ühtlaseks ja söö näiteks mustikatega.






19 June 2013

Mandliküpsised šokolaadiga

Mul on mandlipiima valmistamisest päris palju mandlipuru alles jäänud ja ükspäev tegin sellest ülimaitsvaid küpsiseid. :) Olen selle retsepti üle väga õnnelik, sest sinna ei lähe grammigi muna ja piima, ning ometigi on nad väga maitsvad. Originaalretsepti leidsin detoxinista blogist.




                                                        Mandli-šokolaadiküpsised


                                                   * u 500 ml mandlipuru või -jahu
                                                   * u 60 ml kookosõli
                                                   * 3 spl vahtrasiirupit
                                                   * 1/4 tl meresoola
                                                   * 1/2 tl söögisoodat
                                                   * 2 tl vanilliekstrakti
                                                   * u 125 ml šokolaaditükke

Kuumuta ahi 160 kraadini. Sega suures kausis omavahel kõik kuivained, siis lisa kookosõli, vahtrasiirup ja vanilliekstrakt. Sega hoolega. Lisa šokolaad ja vormi segust pallikesed. Pane ahjuplaadile ja vajuta natuke lamedamaks. Küpseta u 10-12 min. Alguses tunduvad küpsised liiga pehmed, kuid nad lähevad jahtudes kõvemaks.

11 June 2013

Vegan burger

 Lasteaiast koju sõites möödusime mingist burgeriputkast ja Ita hõikas, et tema tahab burgerit. Mul tuli kohe meelde Banaanisaare blogist loetud vegan burgeri retsept ja ma pakkusin talle välja, et teeme ise burgereid. Itile mõte meeldis ja nii läksimegi poodi burgerikukleid tooma. Valikut väga ei olnud, aga ise ka ei viitsinud mässama hakata, võtsin Fazeri porgandi-linaseemne omad.

 Väike põnevus ka õhtusse- Ita sõi köögilaua taga gojimarju ja hakkas äkki hirmsa häälega karjuma. Ma jooksin kohale ja arvasin esialgu, et ta hammustas keelt või midagi, puhusin peale ja lohutasin. Ita aga ütles läbi nutu ja väga ära ehmatanud häälega, et üks gojimari  läks ¨kogemata¨ ninna ja ei tule ära. No appikene!! Keerasin ta pikalti ja uurisin ninaaugud läbi-kuskil sügaval paistis tõesti gojimari, aga Ita ninaaugud on nii imepisikesed, et sinna küll ligi ei pääse. M tahtis ikkagi pinsetidega proovida ja ütles Itale, et ta nina kaudu sisse ei hingaks. Siis taipasin, et kõige lihtsamat asja me veel ei proovinudki ja ütlesin Itale, et ta nuuskaks. Mari lendaski ninast välja õnneks-HUUH...
 Kui siis Ita käest uurisime, et kuidas gojimari ikkagi ninna sattus, jäi väike ninatark endale lõpuni kindlaks, et ISE HÜPPAS! :)))))



                                                          Oa-porgandikotletid


                                                 * 2 purki konservube olude sunnil
                                                 * 1 suur riivitud porgand
                                                 * 2 väikest sibulat hakituna
                                                 * 1 küüs küüslauku pressituna
                                                 * 1 dl tomatipastat või letshot
                                                 * 1 spl sinepit

Loputa oad jooksva vee all sõelal ja pane kaussi. Lase saumiksriga natuke peenemaks ja lisa ülejäänud ained, sega läbi. Vooli saadud massist kotletid ja pane ahju. Ma proovisin alguses 150-kraadises ahjus, aga 40 minuti pärast ei olnud nad ikka seda moodi, et hakkaksid valmis saama. Keerasin ahju siis 170 kraadi peale. Kotletid on väga maitsvad ja maitseainetega saab kindlasti kõigile sobivaks timmida. Mul olid ahjus kokku u 1 h. Proovin madalal kuumusel küpsetamist kindlasti veel, tuleb lihtsalt arvestada pikema valmistusajaga.



                                                          Tahinikaste

Selle retsepti leidsin Kadri vegan retseptide lehelt.

                                                 * 1 spl tahinit
                                                 * 0,5 tk küüslaugu küüs
                                                 * 0,25 sidruni mahl
                                                 * pisut vett
                                                 * 2 tl agaavisiirupit
                                                 * suts soola

Pressi küüslauk ja sega kõik koostisained kokku kuni moodustub ühtlane siidine kaste. Säilita külmkapis.


                                                         Tomati ja india pähkli kaste

Ka see retsept on pärit Kadri retseptide hulgast.

                                                    * 1 suur tomat
                                                    * u 50 g india pähkleid
                                                    * 1 küüs küüslauku
                                                    * 2 spl oliiviõli
                                                    * suts soola

Leota india pähkleid paar tundi, eemalda tomatil südamik ja blenderda kõik ained ühtlaseks kastmeks.


                                                           Vegan burger


                                                 * burgerikuklid
                                                 * oa-porgandikotletid
                                                 * letsho
                                                 * tomati ja india pähkli kaste
                                                 * tahhiinikaste
                                                 * tomat
                                                 * hapukurk
                                                 * avokaado

Lao kõik koostisosad oma suva järgi kuklite vahele ja asu sööma. Kõrvale aurutasin kollaseid ube ja serveerisin parapähkli-parmesaniga.


Toortatra smuuti india pähkli piimaga

 Toortatrast pudru kujul keegi peale minu ei vaimustunud ja nii pidin väikese kavaluse appi võtma. :)
Lisasin rohkem piima ja pisut vett, et segu vedelam oleks ja nimetasin smuutiks. See sobis väga hästi. :)


                                               Toortatra smuuti india pähkli piimaga


                                      * 5 spl tooratatart õhtul külma veega likku
                                      * 1,5 dl india pähkli piima
                                      * 0,5 dl vett
                                      * 2 dl erinevaid marju-maasikad, vaarikad, pohlad 
                                      * 1 banaan
                                      * pool avokaadot

Pese hommikul leotatud tatar ja pane kõik koostisained kõrgesse nõusse või blenderisse ja töötle ühtlaseks. Lapsele panin teelusikatäie mett ka sisse.


                                     

06 June 2013

Roheline salat kikerhernestega

Kiire lõuna akendepesu vahele. :)

                 

                                                       Roheline salat kikerhernestega


                                               * rooma salatit
                                               * värsket kurki
                                               * varssellerit
                                               * tomatit
                                               * päikesekuivatatud tomatit
                                               * kikerherneid
                                               * peterselli
                                               * basiilikut
                                       

                                                      Kastmeks:

                                               * 1 tl sinepit
                                               * 1 tl mett
                                               * 2 spl sidrunimahla
                                               * paar spl kõrvitsaõli

Rebi ja haki kõik salati ained kaussi, sega kaste ja lisa salatile.

Huvitav artikkel ja mandli-banaanikreem

 Mulle meeldis see Loore Emilie Raavi poolt kirjutatud arvamusartikkel. Võibolla meeldib kellelegi veel?
 Tegin eile jälle mandlipiima ja alles jäänud mandlimassist segasin vianaturale.ee lehelt leitud retsepti järgi mandli-banaanikreemi. Vanilli jätsin ära, banaan annab niigi magusust.

                                       

                                                          Mandli-banaanikreem

                                                   * u 1 dl mandlipiimast üle jäänud mandlimassi
                                                   * 1 banaan
                                                   * suts sidrunimahla
                                                   * serveerimiseks kookoslaaste, inkamarju jne

Sega kõik kokku ja serveeri! :) Selle kreemiga saaks nt küpsisetordis kohupiima väga edukalt asendada.

05 June 2013

Smuuti chia seemnete ja pekaanipähklitega

Idee sain siit ja mugandasin veidi.

           

                                                     Chia-pekaani-smuuti


                                                * 1,5 dl mandlipiima
                                                * 1 spl chia seemneid
                                                * 1 banaan
                                                * peotäis pekaanipähkleid
                                                * 3 spl kookoshelbeid

Pane kõik peale chia seemnete kõrgesse nõusse ja sega sauseguriga ühtlaseks. Lisa chia seemned, sega ja lase külmas pisut paisuda. Valmis!

Avokaado võileivamääre

See on mõnus võileivale või näiteks köögiviljade dippimiseks.

                   

                                                    Roheline tšill


                                              * 1 küps avokaado
                                              * peotäis karukauku
                                              * 0,5-1 kaun punast tšillipipart
                                              * sutsuke soola või taimset parmesani
                                              * pisut sidsunimahla

Haki karulauk ja tšilli peenelt, vajuta avokaado kahvliga katki ja sega kõik kokku, maitsesta ja söö. :)

Vegan pesto

Kuna ma ei tarbi hetkel (vb enam? :)) piimatooteid, aga pestot tahaks ikka süüa, tegin seekord tavalise parmesani asemel taimse variandiga.


                                                       Naadi-karulaugupesto


                                                  * 40 g naadivõrseid
                                                  * 40 g karulauku
                                                  * suur peotäis päevalilleseemneid
                                                  * 3 spl taimset parmesani
                                                  * 2 spl mandlijahu


Sega kõik sauseguriga ühtlaseks ja tarbi kohe või pane purgiga külmkappi.

Jahutav roheline kokteil

Leidsin selle retsepti nami-namist ja panin kohe mahlapressi tööle. Lisasin veel peotäie spinatit.  Sellest kogusest jätkub ühele.

                                                 

                                                              Jahutav roheline kokteil


                                                      * u 10 cm jupp kurki
                                                      * 2 õuna
                                                      * 1 kiivi
                                                      * peotäis spinatit

Pane kõik mahlapressi ja maitsev kokteil ongi valmis. :)






03 June 2013

Parmesan väikse trikiga

Katsetasin taimse parmesaniga ja selle tegemine on ülilihtne.

                                         Brasiilia pähkli parmesan


                                         * 100 g brasiilia pähkleid
                                         * 1-2 küünt küüslauku
                                         * soola

Pane kõik koostisained purustajasse ja töötle niikaua kuni saad ühtlase puruse massi. maitseb väga hästi nii salati kui ka pasta peal.