18 August 2013

Oapasteet



Mulle väga maitses maksapasteet, eriti enda tehtud. Kuna see on nüüd out, aga pasteeti ikka tahaks, olen katsetanud erinevaid ubade ja kikerhernestega variante. See siin on ülimaitsev ja lihtne. Ainult oad tuleb eelmisel õhtul likku panna.


                                                     Oapasteet


                                                              * u 300 g kuivatatud põldube
                                                              * 2 porgandit
                                                              * 1 sibul
                                                              * 1 väike küüs küüslauku
                                                              * u 100 g kookosõli
                                                              * soola, pipart
                                                              * muskaatpähkilit
                                                              * tüümiani, punet

 Pane oad külma veega ööseks likku. Hommikul loputa leotatud oad sõelal ja pane külma veega keema. Alguses tugeva tulega, hiljem vaiksemalt. Minul läks vähem kui tund. Kui oad pehmed, lisa sool ja pipar. Hauta sibul, küüslauk ja porgand pannil pehmeks ja kalla ubade juurde. Lisa kookosõli ja püreesta kõik saumikseriga. Maitsesta ja sega veel korralikult läbi. Valmis.

02 August 2013

KookosPIIM.

Jõudsin lõpuks mõtete juurest tegude juurde ja tegin ise kookospiima. Youtube`s on palju erinevaid õpetusi ja nippe. Vaatasin mõned läbi ja tegin tunde järgi. Kookospähkel muide sisaldab suurel hulgal erinevaid vitamiine, toitaineid ja aminohappeid. Poes kookospähklit valides loksuta seda kõrva ääres. Kui kuuled loksumist, peaks pähkel hea olema.



                                                             Kookospiim


                                                   * 1-2 kookospähklit (või paar dl kookoslaaste-helbeid)
                                                   * vett


 Uurista kookospähkli `silmad` puuri või terava noaga läbi ja kalla kookosvesi klaasi. Kata kookspähkel rätikuga ja löö haamriga puruks (rõdu on selleks hea koht :)). Edasi eralda noa või kahvli abil viljaliha koore küljest. Tükelda kookos ja kalla koos kookosvee ja veega blenderisse. Surista kõik ühtlaseks ja kurna läbi spetsiaalse kurnamiskoti või kahekordse marli kaussi. Pigista ka kotist kogu vedelik välja. Kalla kookospiim pudelisse või purki ja kasuta kohe või pane külmkappi. Nii lihtne ja hea! :)

  Ülejäänud kookospuru kuivata madala temperatuuriga ahjus või kuivatis ja kasuta näiteks nende küpsiste taignas.