24 September 2013

Täidetud patissonid

Need väikesed patissonid on väga dekoratiivsed ja sellepärast ei raatsinud ma neid tükkideks lõigata, vaid täitsin hoopis tomati-paprika hautisega.

                                               Täidetud patissonid

                                           * 6 tk patissoni
                                           * 2 väikest tomatit
                                           * 1 paprika
                                           * 1 sibul
                                           * pool purki must ube
                                           * 1 küüslauguküüs
                                           * soola, pipart
                                           * punet, estragoni
                                           * suitsutatud paprikat
                                           * soovi korral taimset juustu

Lõika patissonidel kaaned maha ja urgitse sisu välja. Haki see koos tomati, paprika, sibula ja küüslauguga peeneks ja viska pannile hauduma. Kurna ja loputa oad ning pane ka pannile. Maitsesta ja sega juurde natuke riivitud juustu. Täida patissonid hautisega, pane natuke riivjuustu peale, müts pähe ja ahju. 180 kraadi juures. Umbes pool tundi ja valmis.

22 September 2013

Risoto spinati ja vetikatega

M on juba tükk aega vihjanud, et ma võiksin risotot teha. Tahtsingi peedirisotot teha, aga leidsin kapist paki spinatit ja peedirisoto tuleb järgmine kord. :)


                                           Risoto spinati ja vetikatega


                                       * 2 sibulat
                                       * 1 küüslauguküüs
                                       * 5 cm jupp porrut
                                       * kookosõli hautamiseks
                                       * 250 g risoto riisi
                                       * u 1 l puljongit
                                       * 3 spl kuivatatud vetikaid
                                       * 100 g värsket spinatit
                                       * lusikaotsaga soola
                                       * maitserohelist
                                       * parmesani

Pane vetikad külma veega likku.Haki sibul, porru ja küüslauk. Hauta kookosõlis klaasjaks. Lisa riis ja hauta pisut. Tee teise potti puljong valmis ja hoia seda soojana. Mina kasutasin Herbamare ürdipuljongit. Kalla u 1 dl puljongit riisi hulka ja sega aeglaselt kuni puljong on imendunud. Kalla uus dl puljongit risoto hulka ja korda tegevust kuni risoto on kreemjas ja al dente ehk seest veel pisut krõmps. Pese vahepeal spinat, haki ja näruta pisut eraldi panni peal. Nõruta vetikad ja loputa sõelal, pigista vesi välja ja lisa risotole. Lisa ka spinat ja sega. Tõsta taldrikule ja raputa taimset parmesani peale. Head isu!

21 September 2013

Pihlakad ja paradiisiõunad

Siin ei olegi ühtegi retsepti, lihtsalt paar ideed nende ilusate värviliste vitamiinide tarbimiseks. ;)
Pihlakate värv on lausa uskumatult erk ja intensiivne!
 Pihlakad sobivad suurepäraselt koos banaani ja mandlipiimaga smuutisse! Külmutatud banaaniga jääb smuuti kreemisem.

Paradiisiõuntest tegin mahla ja külmutasin osa jääkuubikutena ära, nii ilus värv! :)              











20 September 2013

Peaaegu tervislikud friikartulid. :)

Mõnikord kohe tuleb friikate isu peale, vähemalt mul. ;) Eriti kui seda postitust lugeda. Kui sõbrannad lastega külla tulid, oligi võimalus neid teha. Ja süüa. ;)


                                              Kodused paksud friikad

                                           * 2 kg suuremaid kartuleid
                                           * paar spl kookosõli
                                           * 1 spl Nomu smoky peri-peri maitseainet
                                           * 0,5 spl suitsutatud paprika maitseainet
                                           * kuivatatud tüümianit
                                           * soola,pipart


                                           Kaste

                                           * 1 dl taimset piima
                                           * 1 tl sinepit
                                           * 1 suur küüs küüslauku
                                           * 0,5 sidruni mahl
                                           * oliiviõli
                                           * maitsepärmi
                                           * tšillikastet

Pese kartulid ja lõika paksudeks pulkadeks ja pane suurde kaussi. Kalla kaussi ka külm vesi ja tl soola.
Vahepeal sega kokku maitseained, keera ahi 200 kraadi peale ja kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Kalla kartulitelt vesi ära ja kuivata korralikult puhta rätikuga. Kalla kuivad kartulid kaussi tagasi ja lisa maitseained, kookosõli. Sega korralikult ja kalla ahjuplaadile. Küpseta umbed 20-25 min, sega ja küpseta 230 kraadi juures krõbedaks. Mina küpsetasin alguses keskmisel siinil ja lõpus ülemisel veel umbes 10-15 min.

Kastme tegemiseks kalla piim kõrgesse anumasse (nt purki), lisa sinep, küüslauk ja pool sidrunimahlast. Mikserda sauaga segamini ja hakka vähehaaval mikserdades õli juurde kallama. Lisa õli niikaua, kuni oled soovitud paksuse saavutanud. Lõpuks lisa ülejõõnud sidrunimahl ja mikserda pisut veel. Lisa maitse järgi maitsepärmi või soola. Nüüd on sul taimne majonees. :) Mina tahtsin natuke teravamat kastet ja segasin tšillikastet juurde. Majoneesi põhiretsepti leidsin Mikk Mägi ja Loore Emilie Raavi raamatust Toidud ainult taimedest.

Vale-hummus

Käisime eelmisel nädalavahetusel perega metsas ja mul tuli hommikul mõte meile hummust kaasa teha. Kapis tuhnides ma sealt aga kikerherneid ei leidnud ja nii läks käiku purk valgeid ube. Hummus sai väga hea ja sobib ka leiva peale pasteediks.


                             Valge oa  hummus päikesekuivatatud tomatiga 

                          * purk valgeid ube
                          * 1 spl tahinit
                          * poole laimi mahl
                          * 5 tk päikesekuivatatud tomatit õlis  
                          * pisut õli tomatipurgist
                          * 2 spl maitsepärmi

Kurna oad ja loputa vee all. Sega kõik asjad saumiksriga või kombainis, kõige lõpus lisa maitsepärm.
Serveeri dipikastme või pasteedina.



         
                                             

                                                    

17 September 2013

Kirevili ehk passion ehk granadill

Heal lapsel ikka palju nimesid! ;) Ise kasutan kordamööda kahte viimast nime, esimene tekitaks liialt segadust. ;) Igatahes tahan ma kirja panna maailma parima smuuti retsepti. Siin see on:


                                            Maailma parim passioni smuuti

                                       * 1 tass mandlipiima
                                       * 2 passioni viljaliha
                                       * 1 spl maapähkilvõid
                                       * 2 külmutatud banaani
                                       * peale raputamiseks purustatud kakaoube

Kalla kõik blenderisse (peale kakaoubade) ja töötle ühtlaseks, piima võid sutsu juurde panna. Kalla klaasi (mitte sellise hooga kui mina :)), kaunista ja joo ära.

EDIT: Vaatasin pärast järgi ja kirevili ei ole siiski õige, kuigi ta mõnes kohas on kasutusel olnud. SIIT saab lähemalt lugeda.
                                       

Toorkotletid

Tegin esimest korda toorkotlette ja jäin täitsa rahule. Inspiratsiooni sain umbes sajast erinevast internetist leitud retseptist. :)


                                                    Toorkotletid

                                                  * 4 porgandit
                                                  * 2 sibulat 
                                                  * 1,5 tassi mandleid
                                                  * 1 tass kõrvitsaseemneid
                                                  * peotäis peterselli
                                                  * peotäis spinatit
                                                  * ühe laimi mahl
                                                  * 3 spl maitspärmi (pärmihelbed)
                                                  * 1 spl estragoni
                                                  * 1 spl tamme talu ürdisoola (näiteks)


Leota kõrvitsaseemneid ja mandleid eraldi kaussides vähemalt paar tundi, loputa ja eemalda mandlitelt nahad. Haki porgandid ja sibulad. Pane kõik köögikombaini ja surista ühtlaseks. Maitsesta vastavalt soovile ja vormi kotletid. Mina tegin kuivatis, aga saab ka ahjus kõige madalamal temperatuuril. Panin kotletid küpsetuspaberil kuivatisse ja keerasin 40 kraadi peale. Umbes nelja tunni pärast keerasin kotletid ettevaatlikult ringi ja kuivatasin ilma paberita edasi veel paar tundi. Välja võttes olid nad mõnusalt soojad ja väljast natuke krõbedad. Lõhn oli ka nii hea.

16 September 2013

Piparmündi-šokolaadikook

Ostsin maakaubast pundi piparmünti ja kuna maitsesin paar nädalat tagasi nop-is  imehead piparmündiga šokolaadikooki, tahtsin kangesti proovida ka vegan-versiooni. Kook on tugeva maitsega ja piparmündine-mulle meeldis väga! ;) Ja tegu on toorkoogiga! :)


                                   Piparmündi-šokolaadikook

                                       Põhi:

                                       * 1 tass mandlijahu
                                       * u 7 tk medjool datleid
                                       * 1\4 tassi toorkakaopulbrit
                                       * 1\4 tassi purustatud kakaoube (kakaonibsid)
                                       * 1 vanillikauna seemned

                                       Sisu:

                                       * 2 tassi leotatud india pähkleid
                                       * 1 tass piparmündilehti (kokkusurutud)
                                       * 1 tass vett
                                       * 1/3 tassi agaavisiirupit
                                       * 1 vanillikauna seemned
                                       * 4 spl kookosõli
                                       * 2 spl kakaovõid


Puhasta datlid kividest ja pane kõik ained köögikombaini ja lase ringi käia kuni segu hakkab kokku jääma. Vooderda väiksem koogivorm küpsetuspaberiga (ma määrisin vormi kookosõliga ja raputasin kookohelvestega üle, aga kook jäi ikka pisut kinni) ja vajuta koogipõhi selle põhja ja pisut äärtele. Pane vorm sügavkülma.
Mündikreemi jaoks loputa leotatud india pähklid ja pane kõik ained va kookosõli ja kakaovõi blenderisse ja blenderda kuni tekib ühtlene kreem, nüüd lisa kookosõli ja kakaovõi. Blenderda kõik ühtlaseks ja kalla koogipõhjale. Pane kook külmkappi tahenema ja kaunista vastavalt soovile.






              

08 September 2013

Pähkli-puuvilja batoonid

Kodune versioon müslibatoonidest. :) Ita nimetab neid kommideks ja kõik on õnnelikud. :)


                                          Pähkli-puuvilja batoonid

                                                   * peotäis kreeka pähkleid
                                                   * peotäis päevalilleseemneid
                                                   * peotäis kookolaaste
                                                   * 5-6 tk kuivatatud viigimarju
                                                   * peotäis kuivatatud ploome

Kõiki aineid võib asendada, oluline on, et segu hakkaks kokku kleepuma. Viska pähklid ja seemned köögikombaini ja purusta peeneks, lisa kookoslaastud ja purusta veel. Lisa viigimarjad ja ploomid. Las segu käib ringi kuni kokku kleepub. Kui vaja, lisa veel ploome. Tainast vormi kas käte vahel pallid, või vajuta silikoonvormi. Mul olid õunavormid, aga pärast väga aru küll ei saanud, et oleks õuna kujuga olnud. Head igal kujul! :)

Maapähklikoogikesed ja Tallinna Sügisjooks.

Toorkoogimaania!! :) Neid on nii tore teha ja veel toredam süüa, nii et katsetan veel palju-palju erinevaid retsepte. Maapähklivõi ja soolase-magusa kooslus on minu ammused lemmikud. Nendes kookides on see kõik olemas ja nad on nii rammusad, et piisab vaid tükikesest.


                                            Maapähklikoogikesed

                                                       Põhi:

                                                      * u 1 dl mandlijahu
                                                      * u 2 spl toorkakaod
                                                      * u 1 spl kookosõli

                                                       Kate:

                                                      * u 1 spl kookosõli
                                                      * u 2 spl maapähklivõid
                                                      * u 1 tl agaavi- või vahtrasiirupit

Panin kõikidele ainetele umbes sest tegin tunde ja maitse järgi.Põhja jaoks sega kõik ained kokku, kuni tekib kokkujääv mass. Jaota see metallist koogivormide põhja ja pane vormid sügavkülma. Katte ained sega ka ühtlaseks ja tõsta vormidesse šokolaadipõhjale. Pane paariks tunniks sügavkülma. Siis koputa koogid vormidest välja ja pane karbiga külmkappi või hoia pisut toatemperatuuril ja söö kohe.

Teine tujutõstja oli tänane sügisjooks. Läksin kohale, teadmata, kas üldse jooksen või mitte. Pole ju viimasel aastal üldse jooksmas käinud eriti. Aga ronisin siiski starti ja mõtlesin, et jooksen nii palju kui jõuan. Jõudsin lõpuni ja oleks veel jooksnud! Nii hea tunne oli. On! Pean ikka jooksmas käima hakkama uuesti, äkki saab järgmisel aastal alla tunnise aja. :)

04 September 2013

Šokolaadikoogikesed.

Leidsin instast sellise ülilihtsa retsepti ja tulemus oli superhea! :)


                                               Sokolaadikoogikesed 

                                                              (toor, vegan. 3 tk)

                                                              Põhi

                                                            * u 2 dl pähkli või mandli puru
                                                            * 6 hakitud datlit
                                                            * 2-3 spl toorkakaod
                                                            * 1,5 spl kookosõli

                                                              Sisu

                                                             * 1,5 spl kookosõli
                                                             * 2-3 spl toorkakaod
                                                             * 2 spl agaavi- või vahtrasiirupit

Põhja jaoks sega kõik ained kokku, kuni tekib kokkujääv tainas. Lisa vajadusel midagi. Vooderda metallist vormid tainaga. Osa tainast peaks üle jääma, et pärast kookidele katted peale teha. Pane vormid sügavkülmikusse tahenema. Sega kookosõli, toorkakao ja siirup ühtlaseks. Jaga kreem kookidele. Tee järelejäänud tainast 3 palli, vajuta need laiaks ja kata koogid. Mina kooke kohe vormist kätte ei saanud ja panin nad veel külmikusse natukeseks. Kreem jäi seepärast nats tugevam, mitte vedel. Väljavõtmine oli nats keeruline, kui paberiga vooderdada, oleks lihtsam.
 Nii head koogid on! :)