29 October 2014

Kaeraküpsised Kreeka pähklite ja šokolaadinööpidega

See on üks tõeliselt hea retsept. Algidee pärineb ohsheglows blogist, kus on tonnide viisi isuäratavaid retsepte, mida ma veel katsetada pole jõudnud.


 Retsept

* 1/4 tassi taimset võid või kookosõli
* 1/4 tassi maapähklivõid
* 1/2 tassi suhkrut
* 1 spl linaseemnejahu(sega 3 spl veega)
* 1 tl vanilliekstrakti
* 1/2 tl söögisoodat
* 1/2 tl küpsetuspulbrit
* 1 tass jahuks jahvatatud kaerahelbeid
* ühest piimateost üle jäänud pähklimass
* 1/2 tassi mandlijahu(nt mandlipiimast)
* peotäis purustatud Kreeka pähkleid
* peotäis pisikesi šokolaaditükke
* näpuotsaga soola

Pane ahi 175 kraadi peale soojenema. Sega linajahu väikeses kausis veega ja pane kõrvale. Mikserda või ja maapähklivõi ühtlaseks, lisa suhkur ja vispelda segu, kuni kõik on jälle ühtlane. Lisa ükshaaval linaseemne `muna` ja vanill, söögisooda, küpsetuspulber, sool, pähklimass, kaerajahu ja mandlijahu. Kui segu tundub liiga kuiv, vala juurde paar spl mandlipiima. Sega sisse Kreeka pähklid ja šokolaaditükid. Vormi küpsised ja pane küpsetupaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta u 10-15 min. Küpsised on alguses hästi pehmed, aga lähevad jahtudes kõvemaks. Raputa küpsistele natuke soolahelbeid ja naudi näiteks tee kõrvale.

26 October 2014

Järjekordne pähklipiim, seekord Kreeka pähklitest.

Siiamaani olen teinud  India pähkli, mandli- ja päevalilleseemnepiima. Ahjaa, kookospiima ka. Täna tegin Kreeka pähkli piima vanilliga.



                                            Kreeka pähkli piim

               
                                                 * 1 tass Kreeka pähkleid
                                                 * 3 tassi vett
                                                 * naturaalset vanilli


Leota pähkleid üle öö, hommikul loputa ja pane puhta veega blenderisse. Blenderda natuke, lisa siis vanill ja ja blenderda uuesti paar minutit kuni saad kreemise pähklipiima. Vooderda keskmine pott või kauss pähklipiimkoti või mitmekordse marliga. Kalla piim potti ja kurna. Pigista piimakotti käte vahel kõvasti kuni kõik piim on potti tilkunud. Vala piim pudelitesse ja säilita külmkapis 2-3 päeva.
Järelejäänud pähklimassi saab lisada näiteks küpsiste taignasse. :P




23 October 2014

Peedi-oahautis



Meil on selline tore komme laupäeviti turul käia ja igasuguseid maitsvaid sügisande koju tassida. Seekord olin Nõmme turult teiste seas kaasa toonud Türgi ube, maapirni ja peeti. veganmaailma blogist leidsin huvitava koosluse, mille peale ma pole ise tulnud. Natuke mugandasin, nagu ikka. Kuna pidin Itiga ujuma kiirustama ja M-i polnud kodus, jätsin poti kõige madalama tule peale pliidile, nii et sai tõesti MADALAL tulel kaua hautatud. Koju jõudes nägin igal juhul M-i õnnelikku nägu ja sain kõvasti kiidusõnu. Küll mulle meeldib niimoodi süüa teha. Panen oma retsepti siia kirja ka.



                                               Peedi-oahautis


                                                     * 1 spl kookosõli
                                                     * 2 küünt küüslauku
                                                     * 2 sibulat
                                                     * 3 suuremat maapirni
                                                     * 1 suur peet
                                                     * 2 kartulit
                                                     * 3 peotäit türgi ube
                                                     *  kuuma vett
                                                     * 1 spl Herbamare ürdipastat
                                                     * maitserohelist

Kuumuta hakitud küüsaluku ja sibulat kookosõlis, lisa ratasteks lõigatud maapirn. Koori ja tükelda peet ja kartulid, lisa need potti. Kalla peale nii palju vett, et kõik oleks napilt kaetud. Trimmi ja lõika oad pooleks ja tõsta potti. Vajadusel kalla natuke vett juurde. Sega ürdipasta juurde ja hauta võimalikult madalal kuumusel, kuni peet on pehme. Puista maitserohelist peale ja naudi. :)


22 October 2014

Kartuli-porrupüreesupp


Siin ma jälle olen...teen endale köögiteraapiat...


See supp on mul mitu aastat mõttes mõlkunud, aga alles nüüd jõudsin tegudeni. Minule maitses väga, M nii vaimustuses ei olnud. Igal juhul panen siia endale meeldetuletuseks kirja ja teen kindlasti veel...ja veel.




                                        Kartuli-porrupüreesupp

                                     
                                                   * 1 spl kookosõli
                                                   * 2 küünt küüslauku
                                                   * 1 sibul
                                                   * 1 keskmine porru
                                                   * u 7-8 suuremat kartulit
                                                   * kuuma vett
                                                   * u 1 spl Herbamare ürdipastat
                                                   * maitserohelist

Kuumuta hakitud sibulat ja küüsaluku kookosõlis paar minutit, lisa rõngasteks lõigatud porru. Sega ja hauta natuke, samal ajal lõika koori ja lõika kartulid väiksemateks tükkideks ja kalla potti. Vala peale niipalju kuuma vett, et vesi ulatuks u 1 cm üle kartulite. Sega ürdipasta supi hulka ja jäta keskmisel tulel podisema. Kui kartulid on pehmed, püreesta supp saumikseriga. Maitsesta veel vastavalt soovile ja serveeri.