20 September 2013

Peaaegu tervislikud friikartulid. :)

Mõnikord kohe tuleb friikate isu peale, vähemalt mul. ;) Eriti kui seda postitust lugeda. Kui sõbrannad lastega külla tulid, oligi võimalus neid teha. Ja süüa. ;)


                                              Kodused paksud friikad

                                           * 2 kg suuremaid kartuleid
                                           * paar spl kookosõli
                                           * 1 spl Nomu smoky peri-peri maitseainet
                                           * 0,5 spl suitsutatud paprika maitseainet
                                           * kuivatatud tüümianit
                                           * soola,pipart


                                           Kaste

                                           * 1 dl taimset piima
                                           * 1 tl sinepit
                                           * 1 suur küüs küüslauku
                                           * 0,5 sidruni mahl
                                           * oliiviõli
                                           * maitsepärmi
                                           * tšillikastet

Pese kartulid ja lõika paksudeks pulkadeks ja pane suurde kaussi. Kalla kaussi ka külm vesi ja tl soola.
Vahepeal sega kokku maitseained, keera ahi 200 kraadi peale ja kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Kalla kartulitelt vesi ära ja kuivata korralikult puhta rätikuga. Kalla kuivad kartulid kaussi tagasi ja lisa maitseained, kookosõli. Sega korralikult ja kalla ahjuplaadile. Küpseta umbed 20-25 min, sega ja küpseta 230 kraadi juures krõbedaks. Mina küpsetasin alguses keskmisel siinil ja lõpus ülemisel veel umbes 10-15 min.

Kastme tegemiseks kalla piim kõrgesse anumasse (nt purki), lisa sinep, küüslauk ja pool sidrunimahlast. Mikserda sauaga segamini ja hakka vähehaaval mikserdades õli juurde kallama. Lisa õli niikaua, kuni oled soovitud paksuse saavutanud. Lõpuks lisa ülejõõnud sidrunimahl ja mikserda pisut veel. Lisa maitse järgi maitsepärmi või soola. Nüüd on sul taimne majonees. :) Mina tahtsin natuke teravamat kastet ja segasin tšillikastet juurde. Majoneesi põhiretsepti leidsin Mikk Mägi ja Loore Emilie Raavi raamatust Toidud ainult taimedest.

No comments:

Post a Comment