07 May 2013

Mandlipiim ja isetehtud martsipan-minu uued lemmikud!



Leidsin Kristeli blogist Toidujutud huvitava mandlipiima postituse ja kuna otsin ise ka hetkel piimale asendust, otsustasin seda kindlasti katsetada. Minul oli 150g pakk, nii et muutsin koguseid. Piim on väga maitsev ka ilma lisanditeta ja kohv maitseb mandlipiimaga imehästi.

                               Mandlipiim


                               * 150 g mandleid
                                              * 450 ml vett

 Loputa mandlid ja pane 12-16 h külma vette likku. Kui mandlid on koorimata nagu mul, loputa need peale leotamist, ja kalla peale kuum vesi. Mina puhastasin mandlid ükshaaval näppude vahel-lihtsalt meeldis nii. Väidetavalt saab ka rätiku vahel hõõrudes. Siis mandlid ja vesi kannu või mikserisse ja mikserda ühtlaseks massiks. Minul tavaline kõrge kann ja saumikser. Kui segu valmis, kalla kõik kahekordse marliga sõelale (kauss või kann alla!), ja pigista marlist kogu vedelik kaussi. Valmis! Säilita külmkapis.

 Marli sisse jäänud purust saab ülimõnusa mandlijahu. Selleks laota mandlipuru küpsetuspaberile ja 80 kraadisesse ahju umbes pooleks tunniks. Sega aegajalt. Edasi purki ja küpsistesse või martsipaniks, nagu mina tegin. Selleks ei olegi palju vaja-mandlipuru, tuhksuhkur ja munavalge. Kuna minul on kogused väikesed, kasutasin vutimune. Algne retsept siit.


                               Martsipan

                          * 65 g mandlipuru
                                     * 65 g suhkrut
                                     * 3 vutimunavalget või paar spl vett
                                     * soovi korral peedimahla või kakaod või marjajahu värvimiseks.


Segasin mandlipuru ja suhkru ja jahvatasin need koos kohviveskis peenemaks. Lisasin ükshaaval munavalged ja sõtkusin käte vahel ühtlseks massiks. Pani natuke mustsõstrajahu ka värviks, aga oleksin pidanud selle ka enne peenemaks jahvatama-martsipan jäi siiruviiruline ja mustsõstra tükid on näha.

                                  


                               

No comments:

Post a Comment